emilia nerström

om livet som mamma, sambo, dotter, syster och vän

tomtebloss

Publicerad 2012-12-29 14:12:10 i

På julaftons morgon tände vi några av tomteblossen som hänger i våran (numera väldigt slokande och ledsna) julgran. De sprakade lite väl fint tyckte jag tills jag insåg att det börjat brinna i granen! Lyckligtvis bara en liten låga som kom från en julgranskula som fattat eld,plastkulor är visserligen tapp-vänliga men inte lika eldtåliga som de i glas. Den var iallafall lätt att släcka. Haha, vi kände oss som riktiga nybörjare på det här med gran...

god fortsättning

Publicerad 2012-12-29 10:15:12 i

Våran första jul tillsammans som en familj på fyra, nu är den avklarad! Vi firade hemma hos mamma&pappa med släkten på mammas sida - det är så märkligt när man helt plötsligt finner sig själv i situationen att behöva välja, organisera och planera hur och med vilka man ska fira olika högtider som jul och påsk. Trots att det gått några år känner jag mig fortfarande så märkligt vuxen när jag förklarar för dotra att den här julen är mormor&morfars jul, nästa jul firar vi med farmor osv. Denna julafton firade vi iallafall i lugn och ro, vi åt god julmat och tomten kom pulsade med lykta i snön precis som när jag var liten - stackars tomten, som han fick pulsa! - och delade ut klappar till alla snälla barn innan vi högg in på julgodiset. Jag var tydligen ett snällt barn detta år också. Vi brukar alltid enas om att bara barnen får julklappar men det är ju ett relativt begrepp, min mormor menar till exempel att alla är barn utom hon och ja, hon har ju delvis rätt... I slutänden är det ingen som riktigt håller sig inom ramarna men det brukar bli bra. Jag vill att mina döttrar ska uppskatta de fina julklappar de får istället för att bara se mängden, så som det lätt blir när barn blir överösta med grejer, och vi försöker därför att hålla det på en rimlig nivå. För en snart-3-åring blir det hur som helst överväldigande och Freija var så trött mot slutet av kvällen att hon nästan såg i kors. Alice har så att säga inte sinnesnärvaro än att uppskatta julen men hon amningsraceade sig igenom den likväl ;) Hur som helst, att se det där välbekanta förundrade uttrycket i Freijas ansikte när hon fick syn på tomten där utanför fönstret är ju faktiskt vad som gör julen magisk!


sjukstuga

Publicerad 2012-12-23 14:15:23 i

Tjejerna har varit SÅ förkylda. Snor och slemmig hosta, usch! Freija är ju rätt förkylningshärdad och klarade sig rätt bra, värre var det för lilla Alice. Jag har aldrig hört någon vara så täppt, någonsin! Det blev en tur in till barnakuten natten till lördag då hon knappt fick luft hur vi än bar oss åt, hon lät som en sån där liten mastiff fast mycket värre trots att jag provade allt, lite feber och krupphosta på det...ni fattar. När det gäller små barn ska man hellre kolla en gång för mycket, en "vanlig" förkylning kan kräva sjukhusvård om den blir rejäl. Det är svårt när de inte förstår vad som händer med dem, Alice ville så gärna äta men fick inte in någon luft genom näsan så hon glufsade i sig samtidigt som hon viftade frenetiskt med armarna och såg ut att undra vem som höll på att kväva henne, lilla gumman! Nu är båda mycket bättre, Freija frisk så när som på lite hosta och snuva och Alice återhämtar sig med en massa sömn. Själv bakar jag vit chokladtryffel, julklapparna jag hade kvar fick jag ju strunta i då jag varken vill eller kan gå ut med barnen när de är risiga men jag försöker lösa det med lite hjälp från familjen. G jobbar borta just den här helgen, som han gör ibland, vilket känns extra tungt när barnen blir sjuka och det är jättemycket att fixa med. Då får man helt enkelt bara släppa måstena och förbanna den jäkla timingen...

små viktiga saker

Publicerad 2012-12-19 21:15:16 i

Amningskupor. Så små, så oumbärliga. De är lite som blöjor är på en bebis när man ammar; man har dem jämt, och de få gånger man inte har dem får man sota för det. Givetvis är det inte förrän precis då mjölken rinner till som man inser att de där små bh-inläggen saknas, och man får älga genom rummet i jakt på nya kupor, papper eller handdukar medan man känner hur de två karaktäristiska genomblöta fläckarna på tröjan växer... Det är, likt blöjor, också skillnad på kupor och kupor. Här om dagen fick jag akut brist på varan här hemma och var tvungen att gå och handla, och eftersom vårat lilla centrum inte är jordens metropol hade de bara Icas amningskupor. Jag köpte dem och tänkte att what the heck, tänk om de är helt suveräna? Jo tack. De läckte nästan direkt! Tur att jag hade svart på mig idag när jag var ute bland folk, för jag blev helt blöt.

tredje advent

Publicerad 2012-12-16 22:44:33 i

Mysigt med blötsnö, tycker ni inte? Haha. Som jag har längtat efter detta lattefärgade klegg (är det ens ett ord?) som pryder vägarna!
Idag var vi på julbord med ungarnas farmor & familj. Mitt första på flera år, riktigt gott! F gick bananas på prinskorvar och efterrättsbordet och inte så mycket mer (jag, som varit av principen att "barn ska äta ALLT", är numera glad när hon äter något ö h t så även om jag inte med helt rent samvete låter henne överleva på ensidig kost så inser jag numera faran i att pusha för hårt och behärskar mitt tjat) och fick lite julklappar som hon blev eld och lågor över. A sov nästan hela sittningen, sicken lyx att få äta utan att hålla i liten samtidig och försöka peta i sig med vänsterhanden (har ni provat att äta med pinnar med fel hand? Det har jag! Hahaa!).
Vi har även köpt och klätt våran första gran! En urtjusig kungsgran som G införskaffade imorse. Vi hade alldeles för lite av både kulor & glitter såklart, typiskt oss, så det får bli en andra omgång när vi skaffat lite mer. Vi dansade en första dans runt den till "Sankta Lucia" på Freijas begäran, åh vad lycklig jag blir när jag får uppleva sånt här som jag längtat efter att få uppleva med mina barn!


jullov

Publicerad 2012-12-14 19:42:04 i

Herregud vad det snöar! In i luvan, in i vagnen, jag som fortfarande inte har ett stormskydd till den! Stod och klämde på ett här om dagen men blev lite dumsnål och tänkte att så onödigt, vi ska ju inte ha vagnen så länge till, Freija hatar ju att känna sig instängd...ja, så som man lätt tänker och sedan får ångra, se så bra det gick ;)

Idag är första dagen på Freijas jullov! Hon går ju deltid på förskolan nu och för hennes del innebär det att hon är där mellan kvart och tre alla dagar utom fredagar då hon är hemma. Tänk att vi i våran kommun måste gå ned till deltid på förskolan när en förälder är föräldraledig, men vi måste fortfarande betala full förskoleavgift och alltså betala för en heltidsplats. Märkligt! Men det var ett sidospår, nu har vi iallafall jullov och då ska vi vara hemma och mysa allihopa, baka julgodis, bygga en snögubbe, öppna adventskalender, klä granen, åka snowracer, leka i snön och vänta på tomten. Den här första dagen började med att jag släpade mig upp ur sängen och ut till soffan efter ihärdigt insisterade från min dotter, och sedan låg ihopkurad under en filt och halvsov medan Freija halvt road och halvt irriterad kollade på mig och sa "men maaammaaaa, inte sovaaa...". När bebisen sover ska du också sova heter det väl?! Weeell, not anymore.


Vagnpromenad i snön

skäms

Publicerad 2012-12-09 22:05:21 i

Såg ni säsongsavslutningen av Solsidan? Jag satt med skämskudden i högsta hugg som vanligt, fast ikväll var det Alice som hade däckat på mig så jag gömde mig bakom henne, hehe!
Tycker att det är intressant att det fortfarande inte är okej att belysa eller ens nämna att man ofta skiter på sig när man ska krysta ut en unge. Hade nästan förväntat mig att det skulle vara ett givet skämt i serien men det är klart, sånt skämtar man kanske inte om? Är jag pinsam nu? Bara en fundering, det pratas väldigt lite om denna vanligen förekommande företeelse.

vi ska baka mumsins!

Publicerad 2012-12-08 17:58:58 i vardag,

Jag & Freija, min äldsta dotter (som snart fyller tre år!), har påbörjat en tradition att baka tillsammans varje lördag. Vi väljer recept tillsammans, handlar ingredienser om det fattas, bakar innan eller efter middagen och sen myser vi i soffan och mumsar på det vi bakat. Lördagsgodis i egen tappning! (Det där med lördag förresten...det händer ju ibland, hrm hrm, att det blir en hel del andra bak-dagar i veckan också ;)
 
Idag frågade jag Freija om hon tyckte att vi skulle baka ikväll eftersom det är lördag, hennes mycket entusiastiska svar löd: "Ja! Jag vill baka MUMSINS!". Jag gissar på att hon menade muffins, men det var ett så fantastiskt ord för något som är sött, krämigt, lite fluffigt och väldigt väldigt gott. Ville bara dela med mig av detta underbara, av min dotter myntade uttryck. Ikväll blir det alltså mumsins med chokladfrosting!

mina döttrar

Publicerad 2012-12-04 23:31:25 iIbland blir jag helt stum, ställd, förundrad över livet som gett oss TVÅ perfekta barn. Så mycket kan gå fel längs vägen, trots det har det blivit helt rätt inte en utan två gånger! Det gör mig lite mörkrädd, ungefär som när jag tänker på rymden eller att jag legat i min mammas mage en gång, att tänka på hur fantastiskt det ändå är. Att de båda lever och finns är något jag är tacksam över varje dag, även de dagar då det inte är kul utan svårt och kämpigt att vara mamma.

Om

Min profilbild

Emilia

24 år, sambo, dotter, syster, vän och mamma till två - Freija föddes den 19 januari 2010 och har nu blivit storasyster till Alice, född den 5 oktober 2012. Skriver jordnära och eftertänksamt om livet som småbarnsförälder och som människa.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela